Lookbook: Homes with spacious open-plan studies & workspaces

We have selected 10 homes with open-plan studies from an apartment in Berlin to a home in the Devonshire countryside.

1/11 ● Dezeen
tap to see next page

Charlotte Road

UK, by Emil Eve Architects



Photo: Mariell Lind Hansen.

Set inside the loft of a Victorian warehouse building in Shoreditch, east London, this industrial-looking workspace forms part of a wider living area that includes the kitchen and living room.

In a continuation of the rest of the space, local studio Emil Eve Architects kept the original building's exposed brickwork walls, timbers and columns and set them off against contemporary finishes including new metal finishes and tiling.

Find out more about Charlotte Road ›

Home office
Photo is by Olmo Peeters
Riverside Studio Apartment, Belgium, by Studio Okami Architecten

Exposed concrete beams, floors covered in a peach-hued resin and double-height windows create a brutalist look for the open-plan study in this studio apartment in the Riverside Tower in Antwerp.

The home was designed by Studio Okami Architecten to feel as open and spacious as possible to allow its original concrete structure to take centre stage. The study is only designated by

Riverside Studio Apartment

Belgium, by Studio Okami Architecten



Photo: Olmo Peeters.

Exposed concrete beams, floors covered in a peach-hued resin and double-height windows create a brutalist look for the open-plan study in this studio apartment in the Riverside Tower in Antwerp.

The home was designed by Studio Okami Architecten to feel as open and spacious as possible to allow its original concrete structure to take centre stage. The study is only designated by half-sized walls.

Devon Passivhaus

UK, by McLean Quinlan



Photo: Jim Stephenson.

Sweeping views of a historic sloping garden are enjoyed through the window wall of this study in Devon Passivhaus – a remote Passivhaus home created by McLean Quinlan for a client with green fingers.

The interior is finished with earthy materials including reclaimed textured terracotta tiles, rough-sawn oak flooring and charred wood cabinetry, helping to create a "serene" environment and connect the home to the garden further.

House 03

Spain, by Lucas y Hernández-Gil



Photo: José Hevia.

Not unused to turning poky and compartmentalised Spanish apartments into sweeping open-plan residences, local studio Lucas y Hernández-Gil designed House 03 to maximise views of the outside.

The architects removed the walls inside the 190-square-metre apartment to create an open-plan living, dining and study room. At one end of the room, they installed a dark wooden desk in front of built-in white shelving for a couple and their four young children to study.

Berlin Apartment

Germany, by Gisbert Pöppler



Photo: Robert Rieger.

As part of their overhaul of this central Berlin apartment, Gisbert Pöppler reorganised the floor plan so that the master bedroom, guest bedroom and bathroom are the only areas of the apartment that are completely separate.

In the absence of walls, social spaces are distinguished by different materials: in the study, surfaces are overlaid with a minty colour while the entrance is panelled in red-lacquered wood.

Library Home

China, by Atelier Tao+C



Bejing studio Atelier TAO+C transformed this 95-square-metre apartment in Shanghai into one huge study by installing floor-to-ceiling oak bookshelves around its edges.

A secluded reading nook, which can be accessed via a set of marble stairs, is located on the mezzanine level, where residents can look down into the living area through a light bronze mesh that runs throughout the home.

Flat House

UK, by Practice Architecture



Photo: Oskar Proctor.

Large prefabricated panels made from hemp and lime form the structural shell of this house, giving it a tactile look while timber doors and woven rugs add further warmth to the interior.

Practice Architecture worked alongside hemp farmers to erect the zero-carbon home which is located over the footprint of a pre-existing barn in rural Cambridgeshire.

Unfurled House

Australia, by Christopher Polly



Photo: Brett Boardman .

Sculptural white walls that "unfurl" vertically and horizontally into a series of connected interiors spaces were among the features that architect Christopher Polly introduced in his reconfiguration of a 20th-century house in Sydney.

Large windows provide views of the lush vegetation outside from the study, which is linked to the living room below via a curving atrium with waist-height walls.

Penthouse Britselei

Belgium, by Hans Verstuyft



Photo: Frederik Vercruysse.

Architect Hans Verstuyft spread s minimalist home office across the lower floor of this penthouse in a converted Antwerp office building.

Like the rest of the apartment, the office is open plan and arranged around an open-air courtyard. Full-height glass windows from the desks and meeting room offer views of the 35-year-old tree at its centre and brings light into the space.

Verstuyft finished the interiors, which are minimalist in style, with lime-washed walls and brass detailing.

Grosvenor Residence

China, by Lim + Lu



Photo: Lit Ma.

Lim + Lu designed Grosvenor Residence, this first-floor apartment in the Hong Kong metropolis for a nature-loving Japanese and British couple with two children.

The studio opted for neutral colours and finishes and plenty of greenery to make it feel like a tranquil retreat.

In the home office, which is located in the brightest corner of the apartment, oak slats line the otherwise minimalist white walls while a long, L-shaped Calacatta marble desk sits below built-in timber shelving with brass accents.

Lookbook: Wood-clad kitchens with warm and natural interiors